Mijn favorieten

Verkooptips


1. Zorg dat het netjes is. 
Dat is toch wel het allerbelangrijkste. Ruim je huis op, gooi weg wat weg moet. Open inloopkast? Haal de helft eruit, stop het tijdelijk in een koffer achter een schot of in de berging zodat het rustig en opgeruimd oogt. Ruim rondslingerende spullen, speelgoed, papierwerk etc. op. Ruim niet alleen alles goed op, maak ook schoon. En dan niet je wekelijkse rondje door het huis maar ook de dingen die je normaal snel overslaat bijvoorbeeld je vensterbanken, je deurdorpels, de randen van je hordeur. Zit er vuil op je zonnescherm, maak het schoon. Haal schimmel in de badkamer weg en verzorg de voegen/kitrandjes ook eens extra goed. Maak je dak schoon en je dakgoot blad vrij.

2. Afwerking
Heb je kleine beschadigingen of vlekken op je muur, haal dan even de roller eroverheen. Is er een stuk plint die loslaat, plak het vast. Het zijn vaak kleine dingetjes die kopers direct opvallen, zij zien hierdoor werk. En de meeste mensen kopen het liefst een huis waar weinig aan gedaan hoeft te worden. Zorg dus dat jij dit voor hen hebt gedaan of zorg dat het niet opvalt.

3. Licht
Licht verkoopt, laat daarom zoveel mogelijk licht je huis binnen stromen. Haal je vensterbanken leeg, trek je gordijnen zo ver mogelijk open en zorg dat je ramen schoon zijn. Heb je ergens een donker hoekje, doe daar dan een lampje aan. Ook hier geldt, speel ermee. Schrijf het op of onthoud het, zodat je het bij elke bezichtiging weer zo licht mogelijk kan maken.

4. Sfeer
Zorg dat iedere ruimte er op de foto uitspringt. Ga op zoek naar wat die ruimte moet uitstralen. En als het nog niet die “wouw” factor heeft, zorg dan dat je dat voor elkaar krijgt met wat decoraties. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor leuke ideeën. Zorg ervoor dat alle ruimtes rust uitstralen en sfeervol zijn. Leg witte handdoeken in de badkamer neer in plaats van gekleurde. Leg een licht gekleurd dekbed op je bed in plaats van een druk gekleurd dekbed. De wasruimte kan muf ruiken, zorg dat de was is weggewerkt. Laat ook geen was hangen of slingeren, haal wasrekken weg, dit geeft ruimte en licht. Doe dit zo voor elke ruimte. Zorg ervoor dat je huis ook weer niet te leeg is, teveel opruimen is ook weer niet goed. Ga een beetje op zoek naar de juiste balans. Wanneer oogt het rommelig en wanneer oogt het leeg? Als je het zelf niet meer zo goed ziet omdat je er al jaren woont, vraag het dan eens aan iemand die niet vaak komt.

5. Persoonlijke spullen
Klinkt logisch, loop toch maar even goed door je huis. Er staat vaak meer dan je zelf denkt. En vaak niet eens alleen fotolijstjes. Denk ook aan tandenborstels, flesjes shampoo, haarborstel, speelgoed, jassen in de gang of schoenen op de deurmat. Haal het allemaal weg. Dit geeft toekomstige kopers helemaal geen prettig gevoel en daarbij voelt het dan echt alsof ze in JOUW huis lopen en niet in HUN huis.

6. Keuken
De meeste mensen vinden de keuken heel belangrijk en zullen die bij een bezichtiging goed willen bekijken. Ze trekken meestal de lades open, de koelkast, de oven en de vaatwasser. Zorg dat alles schoon is en niet muf ruikt. Even een doekje er doorheen en alles recht zetten doet al wonderen. Zorg ervoor dat je aanrechtblad zo goed als leeg is, dit oogt groter. Haal je waterkoker, keukenrolhouder, etc. weg, dit oogt rommelig. Een messenblok, fruitschaal met fruit en een mooi koffiezetapparaat geeft wel sfeer, dus dat kun je laten staan.

7. Geurpsychologie
Geuren verkopen. Je kunt vlak voor een bezichtiging een appeltaart of vers brood gaan bakken maar dat trucje kent iedereen nu wel. Zorg ervoor dat je huis fris ruikt, ventileer goed en rook niet in huis. Als mensen een mand voor de hond zien staan of etensbakjes zijn ze sneller geneigd te letten op ‘vieze geurtjes’. En mocht je mensen hebben die helemaal geen fan zijn van dieren dan heb je hierdoor de kans dat ze je huis niet eens meer willen kopen. Als je het weghaalt zien ze het niet en ruiken ze het meestal ook niet eens.

8. Buiten
Niet alleen de binnenkant, niet alleen de buitenkant, maar ook alles om je huis heen ‘verkoopt’. Loop eens om je huis heen, ga eens vanaf een afstandje kijken, wat valt je op? Misschien vlekken op je muur, beschadigde verf, oude rommel, ruim het op. Kijk hoe het er uit ziet door de ogen van de toekomstige koper. Mensen rijden vaak rond in een bepaalde buurt op zoek naar een huis. Wat zien ze dan? De voordeur is de eerste indruk van een huis. Vaak staan de kopers daar wat langer stil omdat de makelaar de deur nog moet openen of omdat hij er nog niet is. Veel tijd dus om rond te kijken, zorg dat de voordeur altijd schoon en netjes is.

9. Tuin
De voortuin is de binnenkomer zorg dat die een verzorgde indruk maakt: veeg de straat, haal onkruid weg, schoffel de tuin en plant wat nieuwe plantjes. Dat hoeft niet veel werk te zijn en kost weinig maar doet wel wonderen. Niet alleen jouw tuin doet ertoe die van de buren ook. Heb je buren die het druk hebben, maak dan even ook voor hen het tuintje onkruidvrij. Mensen wonen graag naast buren die hun huis en tuin netjes verzorgen. Kleine moeite om er aan te denken met een grotere kans voor verkoop.

10. Reële vraagprijs 
Uiteraard wil je de hoofdprijs voor je woning hebben maar vraag niet te veel. Want als je later flink moet gaan zakken in prijs, heb je grote kans dat je aan het einde van de rit hierdoor lager eindigt dan dat je direct de reële prijs had gevraagd.

11. Eigen netwerk
Doe er alles aan dat je vrienden en kennissen op de hoogte zijn dat je huis te koop staat. Dus plaats je huis op je eigen Facebook en Twitter pagina en vraag je vrienden dit te delen.